‘Sexy en een beetje stout'


Artikel in het MAGAZINE GOLF

Robine Lempers groeide op in een golffamilie, maar voelde als enige van het gezin geen binding met de sport die ze aanvankelijk zelfs vervloekte om zijn oubolligheid. “Ik heb er lange tijd echt nooit iets mee gehad en de kleding vond ik er niet uitzien…” Robine, die op latere leeftijd begon met het ontwerpen van (sport)kleding, had zelf meer oog voor tennis en squash. Totdat zo’n vijf jaar geleden meer vriendinnen bij haar begonnen te klagen over een gebrek aan leuke golfkleding voor vrouwen. Robine pakte de handschoen op en begon Par 69. Een verwijzing naar een rondje 69 op de golfbaan (a great round of golf) en een tikkeltje ondeugd. Dat deed met name in Frankrijk nog wel wat stof opwaaien, toen ze over de landsgrenzen heen haar vleugels uitsloeg.

  

Te korte rokjes

Met haar eerste collectie zocht ze direct de randjes op. “De jurkjes en rokjes waren misschien net iets te kort voor op de golfbaan. Dat hebben we daarna aangepast. Maar het doel was om golfkleding wat meer sexy te laten zijn, een beetje stout ook. Maar wel met een goede pasvorm, comfortabel om in te golfen. De naam, daar hadden velen in het begin wel wat over te zeggen ja, maar nu hoor ik daar niemand meer over.”

 

Een eigen ruit

Robine speelt in haar ontwerpen graag met klassieke vormen, zoals de ruit. “Maar niet de oubollige Schotse ruit. Ik maak er wel een eigen ruit van.” De kleding van stretch materiaal wordt gekenmerkt door een strakke pasvorm, waarmee de kleding ook dichter bij de active wear van grote sportmerken als Nike en Under Armour aansluit. “Ik hoor vrouwen nog weleens zeggen: ‘Ja, jij kan het hebben, maar ik niet’. Maar dat vind ik onzin. Het staat naar mijn mening elke vrouw beter dan zo’n wijde sweater met clublogo.”

 

Inspiratie uit de jaren ’50

Par69 is, zo verwoordt Robine het, ‘voor vrouwen die zich niet willen verbergen. Voor vrouwen die nu niet in mooie kleding kunnen schitteren op feestjes en in restaurants.’ Daarmee definieert ze wel een doelgroep, maar niet een bepaalde leeftijdscategorie. “De kleding is sexy, maar ook classy, met een vleugje klassiek. Ik haal veel inspiratie uit foto’s uit de jaren vijftig. Ik maak kleding voor vrouwen die zich boven een bepaalde leeftijd nog vrouw mogen voelen. Maar ik merk ook dat het steeds meer jonge meiden aanspreekt. Het is voor iedereen tussen de 25 en 70 die hiermee de baan in durft.” En sinds dit jaar ‘moeten’ ook de mannen eraan geloven. Robine komt onder de naam Par62 met een bescheiden mannenlijn op de markt. En het getal 62, welke boodschap schuilt hierachter? Robine: “59 is een wel heel sterke ronde, niet echt haalbaar voor de gemiddelde man. Andere getallen in de buurt waren al vergeven. Het was een beetje zoeken en zo ben ik op 62 uitgekomen.”